Bezoeker EnChroma’s Color Accessibility Program bekijkt kunst met een speciale bril tegen kleurenblindheid
Foto: Robert Oosterbroek

Een op de twaalf mannen en een op de tweehonderd vrouwen is kleurenblind. Wereldwijd zijn dit ongeveer 300 miljoen mensen. Kleurenblindheid komt dus veel voor. Met behulp van een in Amerika door EnChroma ontwikkelde bril wil het Centraal Museum Utrecht de kunst ook voor deze mensen toegankelijker maken.

De EnChroma-bril is geschikt voor rood-groene kleurenblindheid. Binnen deze rood-groene kleurenblindheid zijn ook weer verschillende types (Protan en Deutan) en gradaties. Afhankelijk hiervan ervaren bezoeker meer of minder effect; 20% ervaart heftig effect, 20% ervaart minder en de overige 60% zit daar tussenin.

Bezoeker EnChroma’s Color Accessibility Program bekijkt kunst met een speciale bril tegen kleurenblindheid

Aan de slag

Het Centraal Museum kocht meerdere EnChroma-brillen en stelde uitgebreide instructies samen voor de vrijwilligers die de bril uitlenen aan bezoekers. Daarnaast werd een test op de website voor kleurenblinden gelanceerd. Hiervoor heeft het Centraal Museum hulp ingeroepen van zowel EnChroma zelf als opticien Unique die de brillen in Nederland verkoopt. Door deze samenwerking is er veel kennis vergaard over kleurenblindheid. De medewerkers van het museum kunnen nu zelf de bezoekers goed informeren over kleurenblindheid en het gebruik van de bril.  Hoewel het achteraf meer werk was dan tevoren geanticipeerd, kan het museum nu goed inspelen op de bezoekers met kleurenblindheid en uitleggen hoe ze de beste ervaring op kunnen doen.

Hoe hebben de bezoekers met kleurenblindheid de bril zelf ervaren?

Voor dit project werkte het museum samen met een testgroep. De acht deelnemers van deze groep hadden allemaal een bijzondere ervaring met de bril. De eerste reacties van de deelnemers is op film vastgelegd (zie hieronder). Door de verschillende ervaringen van de deelnemers heeft het museum vijf verschillende soorten brillen aangeschaft, geschikt voor specifieke typen kleurenblindheid en gebruik binnen of buiten. Het project werd gelanceerd tijdens de tentoonstelling Stuff Matters van Jessica Stockholder, omdat kleur in die tentoonstelling een belangrijke rol speelt. Ook daarna blijft het museum de bril aanbieden. De eerste reacties van bezoekers zijn positief en bemoedigend.

Bezoeker EnChroma’s Color Accessibility Program bekijkt kunst met een speciale bril tegen kleurenblindheid
Benieuwd hoe de bezoeker de bril ervaart? In deze video zie je hoe een aantal bezoekers de EnChroma bril voor het eerst gebruiken. Mede mogelijk gemaakt door Sunshine and Sausages.

Meer informatie en partners

Voor meer informatie over dit project kun je terecht op de website van het Centraal Museum.

Het Centraal Museum Utrecht is EnChroma, opticien Unique en de testgroep bijzonder dankbaar voor de advisering. 

Het concept is tot stand gekomen dankzij Sunshine and Sausages, met medewerking van Lesley Moore en Rogier Brood.