kaft handboek Museum Open U
Rolstoelgebruikers kijken naar kunstwerk in het Van Abbemuseum

3,5 miljoen mensen met een beperking in Nederland

Nederland kent zo’n 3,5 miljoen mensen met een beperking. Vaak is een museumbezoek voor hen praktisch gezien een lastige aangelegenheid. Door de gastvrijheid van je musea ook voor deze mensen te vergroten grijp je een kans aan om niet alleen meer bezoekers te trekken maar word je letterlijk een museum voor iedereen.

Aan de slag

In deze toolkit staat alles op een rij wat er gedaan kan worden om de toegankelijkheid van een museum voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te verbeteren. Dit kan al met relatief eenvoudige, low-budget oplossingen. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een grootschaligere aanpak. Aan de hand van een handige zelfscan-checklist en de inspirerende voorbeelden die in deze toolkit staan loods je je museum eenvoudig een gastvrije toekomst in.

Blinde bezoeker raakt voelreliëf aan van schilderij Picasso.
Blinde bezoekers en rolstoelgebruikers in het Van Abbemuseum

Handboek voor toegankelijkheid

Dit boek is een absolute must-have voor iedere museum-directeur, curator, educatiemedewerker, tentoonstellingsontwerper; kortom iedereen die in en rondom musea werkt.

Museum Open U is een uitgave van:
LCM – Landelijk Contact Museumconsulenten
Van Abbemuseum
Stichting Zet

Naast deze toolkit ontwikkelden het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven de publicatie Onvergetelijk museum. In dit praktische handboek wordt uitgelegd hoe je als museumprofessional zelf een programma kunt opzetten voor mensen met verschillende vormen van dementie en hun dierbaren.