Met het Onvergetelijk-programma zetten beide musea een grote stap richting totale toegankelijkheid, door mensen met dementie uit te nodigen voor een rondleiding die het beste bij hun situatie past. Dementie komt namelijk steeds vaker voor: naar schatting hebben ruim 270.000 mensen in Nederland een vorm van dementie en dit aantal zal tegen 2050 verdubbeld zijn. Als steeds meer mensen deze ziekte krijgen, zullen musea zich dus ook moeten aanpassen aan de veranderende publieksgroepen.

Foto van een rondleider van Onbeperkt Van Abbe die een tour geeft aan mensen met dementie. Zij zitten op klapstoeltjes op zaal. Op de achtergrond zijn vaag geometrische figuren zichtbaar die een kunstwerk vormen. De rondleider loopt voor de bezoekers langs die allemaal naar hem kijken.

De publicatie

Deze publicatie is tot stand gekomen vanwege de groeiende interesse van andere musea, maar ook zorginstellingen, in het Onvergetelijk-programma. De publicatie bevat kennis, ervaringen en inzichten die de samenwerkende musea samen met het VUmc hebben opgedaan bij het ontwikkelen van dit programma. Hierbij worden er een aantal handvatten gegeven die musea kunnen gebruiken om zelf een rondleiding op te zetten en hoe het is voor de stafleden van de verschillende musea om met deze doelgroep te werken.

De publicatie is hier op de website te downloaden. Meer informatie is te vinden op onvergetelijkmuseum.nl.

"Onvergetelijk is een van mijn favoriete rondleidingen om te geven. Het is zo bijzonder om de kleiner geworden wereld van mensen met dementie, groter te kunnen maken met kunst."

Rondleider

Een Onvergetelijk-rondleiding duurt 90 minuten waarbinnen ook de ontvangst zit. Mensen met dementie en hun dierbaren bespreken op zaal vier tot zes werken aan de hand van een thema, dat bij iedere rondleiding anders is, zodat het mogelijk is om vaker terug te komen. Tijdens de rondleiding op zaal wordt er gezorgd voor optimale rust, wat inhoudt dat er zo min mogelijk andere groepen in het museum aanwezig zijn. Ook vinden de rondleidingen plaats op momenten dat er weinig individuele bezoekers in het museum zijn, dat is meestal op zondag.

Lees hier meer over het Onvergetelijk-programma in de case op onze website en ondervind waarom kijken naar kunst en erover praten een goede manier is om deze groep mensen meer in contact te laten komen met hun omgeving.