Hoe zou het museum eruit zien als het vanuit alle zintuigen was ontworpen? Wat kunnen we daarbij leren van de expertise van mensen met een beperking? En hoe verandert dit ontwerp de museumervaring voor iedere bezoeker? In 2016-2019 onderzocht het Van Abbemuseum met het project Multi Sensory Museum de mogelijkheid om niet alleen de programma’s en bemiddeling toegankelijker en inclusiever te maken, maar ook hoe het gebouw opnieuw benaderd kan worden vanuit een multizintuiglijk perspectief en wat ze daarbij kunnen leren van de expertise van mensen met een handicap. Samen met architecten Peter-Willem Vermeersch en Tomas Dirrix, de KU Leuven en met ervaringsdeskundigen met een visuele, auditieve of mobiele beperking, heeft het museum de museumruimte herdefinieerd vanuit een multisensorisch en inclusief perspectief.

Als testcase voor dit onderzoek is de ruimte op de 3e etage van het museum gebruikt. Deze ruimte is opnieuw ontworpen in een co-design proces met deze groep en is uitgevoerd als een inclusieve zintuigelijke museumruimte waarin een kunstwerk gepresenteerd kan worden. Hoewel de ruimte zelf door zijn sculpturale kwaliteiten in de traditie van de beeldende kunst nog het meest lijkt op een emersieve installatie, is deze nieuwe interpretatie van een museumruimte – net zoals bij andere museumruimtes het geval is – bedoeld om een kunstwerk in al zijn toegankelijke mogelijkheden te presenteren

Peter-Willem Vermeersch schreef samen met Jeandonne Schijlen en Ann Heylighen over dit onderzoek het artikel Designing from disability experience: Space for multisensoriality.