Ontwikkeling
Het Nederlands Gebarencentrum (NGC) is een Queer Gebarenatelier gestart met mensen uit de queer-dovengemeenschappen. Samen hebben ze specifieke termen gekozen, ontwikkeld en gedocumenteerd. Deze termen beschrijven ervaringen, identiteiten en subgroepen binnen de queer gemeenschappen en machtsverhoudingen. Het Instituut Gebaren, Taal & Dovenstudies (IGT&D) van Hogeschool Utrecht heeft een workshop georganiseerd voor het vertalen van geschreven tekst naar Nederlandse Gebarentaal (NGT) en oefenen met camera’s.

Samenwerkingspartners
Het NGC is sinds 1996 het nationale onafhankelijke expertisecentrum voor NGT en wordt sinds 2004 door het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkend als het Lexicografisch Instituut voor NGT. De missie van NGC is het onderhouden en promoten van NGT door het in kaart te brengen, te documenteren en te delen. Het IGT&D is het toonaangevende academische instituut voor NGT dat hoofdzakelijk studenten opleidt tot leraar NGT of tolk NGT.

De queer gebaren glossary is een samenwerking tussen de queer dovengemeenschappen, het Nederlands Gebarencentrum, Instituut Gebaren, Taal & Dovenstudies aan Hogeschool Utrecht en het Van Abbemuseum. Bezoek de website van het Van Abbemuseum voor het overzicht van de gebaren.