Foto: Tomek Dersu Aaron

"Op mijn vraag hoe Wim de rondleiding vond, was zijn antwoord: ‘Fantastisch, ik kon tenminste weer eens wat zeggen!’ Wim voelde zich gehoord, gezien en serieus genomen: hij ging met een goed gevoel naar huis. Mooi hè, ik krijg er weer kippenvel van."

Rondleiding dementie Onvergetelijk museum

Rondleider Stedelijk Museum

-

Onvergetelijk is geïnspireerd op het Meet Me at MoMA-programma van het Museum of Modern Art in New York. Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie, een syndroom waar nog altijd geen geneesmiddelen voor zijn. Er is bovendien weinig specifiek aanbod voor mensen met dementie en hun dierbaren in de culturele en vrijetijdssector. Met het Onvergetelijk programma kunnen musea in deze behoefte voorzien. Tijdens een Onvergetelijk-rondleiding ligt de nadruk op wat iedereen kan: het samen beleven van een inspirerend, gezellig museumbezoek.

Kunst kijken en bespreken in een veilige omgeving

Door naar kunst te kijken kunnen mensen met dementie samen met hun dierbaren ideeën uitwisselen. Het sociale contact wordt gestimuleerd doordat de rondleiding inspeelt op het langetermijngeheugen en persoonlijke ervaringen. Onderzoek wijst uit dat dit een positieve invloed heeft op de gezondheid. Deelnemers voelen zich na afloop van een Onvergetelijk rondleiding gelukkiger en hebben het idee weer mee te tellen. Hierdoor neemt hun zelfvertrouwen en gevoel van waardigheid toe. Het museum biedt met Onvergetelijk bovendien een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.

Tijdens Onvergetelijk-rondleidingen en -workshops bekijken deelnemers een klein aantal objecten in het museum, waarover ze met elkaar in gesprek gaan. Kennis over de getoonde objecten is geen vereiste: tijdens Onvergetelijk staan het genieten van kunst en de persoonlijke beleving centraal. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, brengen de deelnemers de museumobjecten samen tot leven. Een speciaal hiertoe opgeleide rondleider helpt hen daarbij op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten.

Onvergetelijk Rondleiding

Meer informatie?

Wil je meer weten over het Onvergetelijk programma? Neem dan een kijkje op onze website of op de website van Onvergetelijk Museum.