Vrouw met blindengeleidehond krijgt uitleg bij een schilderij in het museum Boijmans-van Beuningen
Foto: Fred Ernst

Het museum is er voor iedereen. Maar nog niet iedereen kan er makkelijk zijn weg vinden. Voor blinden en slechtzienden is een museumbezoek niet zo vanzelfsprekend. Om het museum voor deze doelgroep toegankelijk te maken, ontwikkelde Museum Boijmans Van Beuningen in samenwerking met Mikxs Ongezien Boijmans. Het museum wil voor hen de drempels om een kunstmuseum te bezoeken, weg nemen en hen een zo optimaal mogelijke kunstbeleving te bieden. Een aantal wereldberoemde kunstwerken uit de vaste collectie is speciaal voor dit programma ‘verrijkt’: met de nadruk op andere zintuigen dan het zicht beleven de deelnemers de werken. Er worden onder andere verhalen verteld, kunstwerken beschreven, tactiele tekeningen en materialen gevoeld, muziek geluisterd en geuren geroken.

Speciaal voor dit programma kreeg een aantal rondleiders een intensieve training. Zo maakten zij onder andere kennis met de enorme diversiteit aan oogaandoeningen die er bestaat, niet alleen door erover te horen maar ook door te ervaren. Met behulp van speciaal bewerkte brillen kon een aantal van de aandoeningen worden gesimuleerd en ervoeren de rondleiders voor even hoe het is om zich met een oogaandoening door het museum te bewegen. Ook gingen zij aan de slag met tactiele tekeningen, tekeningen die bestaan uit iets verhoogde lijnen waardoor deze lijnen voelbaar zijn: hoe ‘lees’ je de tekeningen, en hoe kunnen deze een ondersteuning zijn in de rondleiding? Een belangrijk onderdeel van de training bestond uit audiodescriptie; een techniek om een beeld zo objectief en gestructureerd mogelijk te beschrijven voor iemand met geen of verminderd zicht.

Als extra ondersteuning voor de rondleiders werd ook een aantal vrijwilligers opgeleid. Zij bieden de rondleiders extra hulp bij het begeleiden van de deelnemers door het museum.

Rondleidster legt met behulp van tactiele tekeningen een kunstwerk uit
Foto: Fred Ernst

Ongezien Boijmans vindt iedere derde zondag van de maand plaats om 15.00-16.30 uur. De rondleidingen nemen de deelnemers mee langs twee a drie hoogtepunten uit de collectie. De rondleiding is ook voor eigen groepen op een ander moment te boeken.

Aangezien Museum Boijmans Van Beuningen eind mei van 2019 de deuren voor een aantal jaren sluit wegens een grote renovatie, wordt nu bekeken of Ongezien Boijmans ‘bij de buren’ kan worden aangeboden: Boijmans gaat met een aantal ‘buurmusea’ in Rotterdam en omgeving een samenwerkingsverband aan om delen van de collectie tijdelijk bij deze ‘buren’ tentoon te stellen.

Rondleidster legt met behulp van tactiele tekeningen een kunstwerk uit
Ongezien Boijmans