New Narratives: Gastrondleider Stephanie Afrifa leidt een groep bezoekers van het Amsterdam Museum rond in de tentoonstelling Meer dan Muze. Foto: Claire Bontje

Het Amsterdam Museum vertelt verhalen over het culturele verleden, heden en toekomst van Amsterdam. Conservator Imara Limon vroeg zich echter af welke verhalen dat zijn. Het antwoord – die van Westerse, witte, mannelijke middenklasse tot rijke burgers en instellingen – beviel haar niet. 

Om komaf te maken met die eenzijdige blik op de collectie, ontwikkelde ze de New Narratives-rondleidingen. Die worden maandelijks gegeven door gastrondleiders. De tentoonstellingen veranderen, maar het principe blijft hetzelfde: gastrondleiders nemen deelnemers mee op hun tocht door het museum en bekijken daarbij de werken vanuit hun eigen achtergrond. Ze laten hun gender, seksualiteit, religie en cultuur hierin meespreken. De gastrondleiders zijn Amsterdammers die anders geen directe link met het museum hebben. Ze zijn schrijver, programmamaker, spoken word-artiest, student, activist, ondernemer, journalist, presentator, lid van de LHBTI+-gemeenschap, etc.

Door iemand anders – bijvoorbeeld iemand uit de LHBTI+-gemeenschap – aan het woord te laten, zullen anderen uit die gemeenschap zich sneller aangesproken voelen. Het steeds veranderende thema van de rondleiding sluit telkens weer aan bij iemand anders’ leefwereld. Geïnteresseerden hebben het gevoel dat ze deze kans niet mogen laten schieten. Want wanneer wordt zo’n verhaal nog eens verteld? 

Voor het Amsterdam Museum combineren de New Narratives daarom het beste van beide werelden. Enerzijds wil het museum inclusiever worden. De New Narratives-rondleidingen vormen één van de stappen in de richting van een diverse en representatieve werking. Ze bieden stemmen die anders ongehoord blijven een podium en spreken nieuwe doelgroepen aan. Anderzijds blijven de rondleidingen steeds uniek. Hoe inclusief het museum ook wordt, de gastrondleiders lichten steeds hun unieke kijk op de collectie toe. Geen enkele rondleiding is hetzelfde, zelfs al komt een gastrondleider een tweede keer terug. Dat maakt dat bezoekers het gevoel hebben dat ze iets zullen missen wanneer ze het museum niet bezoeken samen met deze gids. 

Meer informatie
De New Narratives-tours maken deel uit van het meerjarige onderzoeksproject New Narratives (2017-2022). Met dit project wil het Amsterdam Museum een meer inclusief stadsmuseum worden, door publieksprogramma’s, maar ook kennisuitwisseling voor en achter de schermen rond diversiteit, taalgebruik, en museale vernieuwing. bv. New Narratives-tours, internationaal onderzoek met de UvA naar collectie, samenwerkingen met o.a. OSCAM en de Black Achievement Month, Amsterdam Pride en de jaarlijkse Vrijheidsmaaltijd. Bezoek voor meer informatie de website (klik hier) of stuur een bericht naar newnarratives@amsterdammuseum.nl.