Een museum voor de hele stad

Het Gemeentemuseum is er voor alle Hagenaren en Hagenezen. Het museum beheert tenslotte de collectie van de stad Den Haag. Toch is een museumbezoek niet voor alle inwoners even vanzelfsprekend. Veel mensen kunnen het zich financieel niet permitteren, hebben andere dingen aan hun hoofd of denken dat het museum niet past bij of in hun wereld. Speciaal voor hen organiseert het museum sinds 2009 Stadsdeelavonden. 

Bezoekers Gemeentemuseum Den Haag

"Met Stad naar het Museum zetten we de museumdeur niet alleen wagenwijd open. We openen eigenlijk een hele nieuwe deur. Een rode loper, voor alle inwoners van de stad."

Tijdens speciale avondopenstellingen verwelkomt het museum alle inwoners van Den Haag, stadsdeel voor stadsdeel: van Laak tot Scheveningen, van Segbroek tot Escamp. Bezoekers verkennen de tentoonstellingen in het museum op eigen gelegenheid of met een rondleiding, doen mee aan een workshop, luisteren naar livemuziek en drinken een drankje in de Tuinzaal van het museum. De organisatie is in samenwerking met de mensen en organisaties, die er in dat stadsdeel toe doen: van bibliotheken tot actieve burgers, van wijkcentra tot winkeliers. Gratis entree en georganiseerd busvervoer nemen de laatste drempel voor een bezoek weg en bezorgen alle inwoners een onvergetelijke avond in hun museum. 

Bezoekers tijdens de Stadsdeelavonden
Stad naar het Museum, Gemeentemuseum Den Haag. Foto: Maurice Haak

Inmiddels bezochten maar liefst 80.000 inwoners van Den Haag op deze wijze het museum en zijn de Stadsdeelavonden structureel onderdeel van het activiteitenprogramma. In 2014 benoemde Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker het project Stad naar het museum tot Best Practice voor de toepassing Code Culturele Diversiteit. 

Bezoek voor meer informatie over het programma de website van het Gemeentemuseum.

Bezoekers in het Gemeentemuseum
Een impressie van een van de Stadsdeelavonden.