Hoe zorg je dat bezoekers met een beperking zich online kunnen voorbereiden?
Voor veel mensen met een beperking is een goede voorbereiding op het geplande museumbezoek het halve werk. De website van het Rijksmuseum in Amsterdam biedt uitgebreide informatie over de toegankelijkheid van het museum.
Op de website van het RIjksmuseum vinden bezoekers:
- Een filmpje over hoe je het museum bezoekt met een rolstoel, scootmobiel, rollator of kinderwagen
- De plattegrond waarop met oranje pijlen wordt aangegeven hoe je met een rolstoel bij de museumzalen komt, waar de mindervalidentoiletten en de liften zijn. Ook vind je in groen de rustigere zalen in het Rijksmuseum en is elk bankje aangegeven.
- Een voorbereidingsdocument: sommige bezoekers hebben een goede voorbereiding voor hun museumbezoek nodig, bijvoorbeeld kinderen met een autismespectrumstoornis.
- Tips voor een rustiger museumbezoek, want we zijn een druk museum. Toch zijn er tijden en plekken die rustiger zijn. Wij vinden het belangrijk dat mensen dat weten.
- Informatie over activiteiten voor mensen met een zintuigelijke beperking.
“Net een extra stapje zetten in gastvrijheid naar mensen met een beperking is geen luxe, maar een must. Het is zonde als de energie opgaat aan in de rij wachten, de weg vinden en uitzoeken wat er te doen is in het museum.”
Gastvrije medewerkers
Een groot deel van de ervaring van het bezoek zit in de gastvrijheid van de medewerkers. Daarom is toegankelijkheid onderdeel van de gastvrijheidstraining (van de front office en veiligheidsmedewerkers). Elke maand komt de Coördinator Inclusie van het Rijksmuseum, Cathelijne, langs en vertelt een ervaringsdeskundige met een beperking over zijn/haar ervaringen in het museum en geeft gastvrijheidstips.
Daarnaast gaan nieuwe medewerkers met een beperkingenpak door het museum, zodat ze zelf ervaren hoe het is om bijvoorbeeld minder goed te kunnen lopen. Op die manier kunnen ze bezoekers nog beter helpen.
Voor meer informatie bezoek de website:
Of neem contact op met Coördinator Inclusie: Cathelijne Denekamp –van den Berg via c.vanden.berg@rijksmuseum.nl