Afasie rondleiding in het Van Abbemuseum
Foto: VAM Eindhoven

Ieder mens gebruikt taal. Praten, zoeken naar de juiste woorden, begrijpen, lezen en zelfs gebaren maken, zijn onderdeel van ons taalgebruik. Wanneer als gevolg van hersenletsel een of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer goed functioneren, noemt men dat afasie. De taal als expressievorm kan dan minder goed gebruikt worden dan voorheen.

Afasie en kunst kijken

In april 2015 startte het Van Abbemuseum een speciaal programma voor deze bezoekers. Met Spraakmakend Van Abbe bieden we interactieve rondleidingen aan in het museum, die in samenwerking met de doelgroep en met ervaringsdeskundige Mijke Ulrich werden ontwikkeld. Tijdens de rondleiding ligt de focus op een positieve, creatieve en inspirerende ervaring. Door ervaringsdeskundige Mijke Ulrich wordt dit omschreven als ‘Open je hart’. Centraal in de rondleiding staat het samen kijken naar kunst en de mogelijkheid om je te uiten over de opgedane ervaringen. Hierin werken Mijke Ulrich en rondleider Jenneke Lambert samen. Iedere Spraakmakend Van Abbe rondleiding start met een korte kennismaking en wordt afgesloten met gezamenlijk kopje koffie of thee.

Rondleiders Mijke en Jenneke in het Van Abbemuseum
Rondleider Jenneke en ervaringsdeskundige Mijke. Foto: Marcel de Buck.
Mede mogelijk gemaakt door

Het Onbeperkt van Abbe programma wordt mogelijk gemaakt door deelnemers van de BankGiro Loterij. Met deze bijdrage is de programmacoördinator Marleen Hartjes vanaf april 2014 begonnen met de voorbereidingen voor het Special Guests programma dat in oktober 2014 werd gelanceerd voor het publiek.