Het Montgomery Museum of Fine Arts ontwikkelde samen met een lokale jeugddienst een educatief programma op locatie voor jonge mannen in detentie. Dit programma wil zorgen dat de zelfontwikkeling van deze mannen niet staakt tijdens hun verblijf in de gevangenis. Kunstparticipatie helpt daarom bij problemen omtrent zelfvertrouwen en zelfbeeld.
Bij Art in the Afternoon gaan museumdocenten naar detentiecentra toe. Ze geven zeven weken lang wekelijkse workshops. Tijdens deze workshops wordt een thema behandeld, gebaseerd op de museumcollectie. Deelnemers zien en bespreken reproducties van kunstwerken en voeren samen opdrachten uit. Ze krijgen les over compositie en techniek en maken samen kunst. Ze presenteren deze werken aan elkaar en geven elkaar feedback.
Het programma moedigt jonge mannen aan om tijdens hun detentie te werken aan zichzelf: door te blijven leren, zich creatief te uiten, samen te werken en hun kritische denkvermogen te ontwikkelen.
Het Montgomery Museum of Fine Arts laat zien dat kunst een krachtig middel is voor zelfontplooiing waar iedereen, ongeacht persoonlijke situatie, baat bij heeft. Bovendien bewijst het programma dat kunstbeleving niet alleen op zaal in het museum hoeft plaats te vinden: impact kan ook buiten de museummuren ontstaan.

Voor meer informatie: neem contact op met Laura Bocquin, Outreach Coordinator via l.bocquin@mmfa.org of bel de afdeling Educatie op 334 625 4365.