Met Glans en Geluk persoonlijke connecties versterken

Het Gemeentemuseum Den Haag besloot verwachtingen serieus en aannames eens goed onder de loep te nemen en voerde het project zo goed als mogelijk uit langs de richtlijnen van de code culturele diversiteit. Dat resulteert najaar 2018 in een prachtig project, waarvoor het museum voor tentoonstelling, randprogramma, educatie en campagne nauw samenwerkte met een grote en bijzonder diverse groep mensen die zich om verschillende redenen tot deze collectie verhoudt of zelfs een persoonlijke connectie voelt met de objecten. Niet alleen werken we met dit hele team naar de opening toe, ook na de opening blijft deze groep tot het einde van de looptijd betrokken.

iemand met speciale handschoenen aan houdt een geornamenteerde schotel vast
Kinderen, ouderen en volwassenen dansen in het Gemeentemuseum Den Haag

Literatuur, Eten en Drinken en Muziek

Een belangrijke rode draad vormt het programma Literatuur, Eten en Drinken en Muziek. In de collectie en ook in de tentoonstelling komen deze zintuiglijke thema’s keer op keer terug in de functie of de voorstelling van de objecten. Dat zette het museum aan om samen te werken met zes schrijvers, zes koks en zes muzikanten. Zij grasduinden in de collectie en kozen een object uit. Vervolgens brachten zij de objecten tot leven met hun persoonlijke verhalen, die een prominent rol krijgen in zowel tentoonstelling, catalogus, programma en publiekscampagne. Mounir Raji fotografeerde bovendien alle deelnemers en de door hen gekozen objecten, waardoor hun bijdrage ook visueel een plek krijgt. Deze groep deelnemers zorgden niet alleen voor prachtige content bij de tentoonstelling, ook vormde de groep een belangrijk klankbord voor het project.

Ik moest in mijn geboorteland huis en haard verlaten, ik raakte alles kwijt. En nu mocht ík als representant van de Syrische culinaire cultuur een object uit de collectie kiezen en daaraan een gerecht verbinden. Dat maakte me ontzettend trots.

Zina Abboud

kok

Betrokkenheid, meerstemmigheid en vernieuwing

Het Gemeentemuseum werkte voor dit project verder samen met een klankbordgroep, muziekadviseur, ambassadeurs uit de stad, gastconservatoren, onderzoekers, boekauteurs, programmadeelnemers, projectmedewerkers, fotografen, vormgevers en videomakers. Het resulteerde in een periode van mooie ontmoetingen, nieuwe geluiden, prachtige verhalen bij de collectie en inzichten over de waarde van nieuwe partners en publieksgroepen voor het museum. ‘Glans en Geluk. Kunst uit de Wereld van de Islam’ gaat vooral over betrokkenheid van relevante makers en publieksgroepen, meerstemmigheid van de collectie en het vernieuwen van werkwijzen.

Het medaillontapijt inspireerde me zo, dat ik diezelfde nacht nog ben gaan schrijven. Het ene beeld volgde het andere op, mijn gedachten maakten sprongetjes.

Hizir Cengiz

schrijver

Making of Glans en Geluk

Dit project kwam mede tot stand met de inzet van Suzanne Lambooy, Anissa Foukalne, Luit Mols, Charlotte Huygens, Anne de Haij, Behrang Mousavi, Irma Benliyan, Jolanda van Zijl, Kim Hoefnagels, Zina Abboud, Nadia Zerouali, Benno Tempel, Laurent Khellout, Daniel Koep, Barbaros Tasal, Kevin Patti, Shadi Ajaouillan, Rashid Novaire, Kader Abdolah, Jet van Overeem, Rodaan Al-Galidi, Lisa Kolker, Sumai en Nassar Yahya, Naema Tahir, Hizir Cengiz, Emine Bostanci, Bao Fei, Michel Stooker, Amer Chanati, Arash Aria, Amido Damri, Ofran Badakshani, Shervin Nekuee, Balout Khazrei, en vele anderen.

Contactpersoon: Projectleider Anne de Haij

Zie de tentoonstellingspagina op de Gemeentemuseum-site voor meer informatie.