Still Video
Video over het programma Creativity in the Community van het Brass Museum of Art

Het creëren van een veilige plek

In Creativity in the Community staan families uit vijf kwetsbare gemeenschappen centraal. Vanwege sociale en economische achterstanden hebben deze gemeenschappen beperkt toegang tot het culturele aanbod. Daarom vroeg het Bass museum in Miami hen wat zij nodig hadden van een kunstmuseum. Samen met kunstdocenten en partnerorganisaties uit de gemeenschappen ontwikkelden zij kunst- en taallessen om de geletterdheid te verbeteren en ouders handvatten te geven actief bij te dragen aan de educatie van hun kinderen. Deze lessen worden op een vertrouwde plek, zoals de plaatselijke bibliotheek of buurthuis, in de eigen taal  (Engels, Spaans of Creools) gegeven. Op deze manier wil het museum de drempel tot culturele programma’s voor deze families verlagen. 

"This program is a gift, taught by real artists who are passionate and good with children. My daughter is more confident and assertive."

Deelnemende ouder

Hoe ziet het programma eruit?
Kinderen leren taal doordat docenten hen voorlezen. Tegelijkertijd leren ouders de kunst van het voorlezen. Daarna volgt een creatieve opdracht geïnspireerd op het verhaal, waarin eigen tradities en culturen voorkomen. Het oefenen gaat thuis door: families krijgen bij elke les een boek cadeau. Om museumbezoek aan te moedigen, eindigt elk semester met een gratis evenement (inclusief vervoer) waar kunstwerken van de families worden getoond. Daarnaast zijn er familiedagen met gratis museumentree. Verder geeft het programma educatie en actieve participatie een duurzame impuls. De families zien het museum als hún museum: een veilige, toegankelijke plek waar hun behoeften centraal staan. Een plek waar kunst niet intimideert, maar inspireert.

Creativity in the Community richt zich op de gemeenschappen Little Haiti, Little Havana, North Miami, Miami Beach en Overtown, met specifieke aandacht voor Haïtiaans-Amerikaanse families in Little Haiti en North Miami, Latijns-Amerikaanse families in Little Havana en Afro-Amerikaanse families in Overtown.

Museumdocenten delen uit tijdens een creatieve sessie met kinderen en ouders in het Bass Museum in Miami
Monica McGivern, Courtesy of The Bass

Meer informatie

Neem voor vragen of advies contact op met Kylee Crook, Director of Education van the Bass Museum of Art, via kcrook@thebass.org of +1 786 477 6006.