'Blend, Behave, Belong', workshop gegeven door de Internationalocals bij een interactief kunstwerk van kunstenaar Franz Erhard Walther, Van Abbemuseum, 2018. Foto: Diewke van den Heuvel

Meerstemmigheid

De verhalen die in culturele instellingen worden verteld zijn lange tijd gemaakt en opgetekend door een kleine, homogene groep mensen. Het belang van een grotere diversiteit aan verhalen wordt echter steeds meer onderkend, meerstemmigheid vormt steeds meer een speerpunt en onderdeel van de praktijk van culturele instellingen. Een plek geven aan meerdere perspectieven binnen culturele instellingen zorgt ervoor dat groepen die nu vaak uitgesloten zijn een stem krijgen en zichzelf kunnen herkennen in de verhalen die culturele instellingen vertellen. Ook vormt het een verrijking van de ervaring die alle bezoekers opdoen.

Maar hoe breng je meerstemmigheid in de praktijk? Hoe kun je de verhalen die je verzamelt op een betekenisvolle manier met elkaar verbinden? We nodigen je graag uit om deze vragen te verkennen op onze inspiratie- en workshopdag over meerstemmigheid. Op deze dag ontmoet je mensen die uit eigen ervaring weten hoe belangrijk het is om verhalen te verzamelen en hoe je deze verhalen met elkaar kunt ontsluiten. Er worden door middel van creatieve en methodologische werksessies handvaten aangereikt om meerstemmigheid in de praktijk toe te passen.

Deze inspiratie- en workshopdag is speciaal gericht op de changemakers in het culturele veld: mensen die zich toegelegd hebben op het veranderen van de instituties, van binnenuit én van buitenaf.

Bestel je ticket hier

Programma

09.30-10.30 uur:
Bezoek aan de tentoonstelling Positions #5 – Untold Stories, met introductie door curator Nick Aikens (optioneel)

Meer informatie over de tentoonstelling is hier te vinden.

10.30 uur:
Ontvangst en registratie in museumcafé met koffie en thee

11.00 uur:
Keynote door Mariam El Maslouhi
Mariam El Maslouhi is een Nederlandse-Marokkaanse en is beleidsmedewerker bij de Haagse Stadspartij, een linkse partij in Den Haag. Daarnaast is ze mede-oprichter en presentator van Dipsaus, een podcast door en voor vrouwen van kleur. Ze is een gepassioneerd platformbouwer en was voorheen schrijver.

12.30 uur:
Lunch in museumcafé (vegetarisch)

Tijdens de lunch is er de mogelijkheid het museum te bezoeken.

13:15-14.45 uur:
Ronde 1 workshops

15.00-16.30 uur:
Ronde 2 workshops

16.35-17.00 uur:
Lancering queer gebaren glossary in het auditorium (kijk hier voor meer informatie)
Met een inleiding door constituent curator Olle Lundin en presentatie door Richard Cokart van het Nederlandse Gebarencentrum en Ellen Nauta van Het Instituut Gebaren, Taal & Dovenstudies (IGT&D) van Hogeschool Utrecht

17.00 uur:
Afsluiting van de dag met spoken word door dichter Tirsa With
Borrel en eten in het museumcafé (vegetarisch en veganistisch)

Het is ook mogelijk om aansluitend aan de lancering de presentatie van de queer gebaren glossary op zaal te bekijken.

Workshops

Workshop ‘meerstemmigheid’ door Leana Boven
Binnen deze workshop wordt op creatieve wijze gezamenlijk onderzocht hoe meerstemmigheid beter doorgevoerd kan worden in de praktijk. Hoe kan er binnen de kunst- en cultuursector verantwoord omgegaan worden met cultureel diverse doelgroepen en hoe kunnen musea en andere kunstinstellingen duurzame relaties aangaan met deze cultureel diverse doelgroepen? Hoe kunnen gevestigde kunstinstellingen geprikkeld worden om aan de slag te gaan met verjonging en diversiteit en dit door te zetten in hun gehele organisatie? Of wat zijn andere manieren om meerstemmigheid te verwelkomen? Door middel van interactieve opdrachten proberen we ons bij deze workshop een inclusieve toekomst in te beelden en dragen we zelf ideeën en eventuele oplossingen voor.

Leana Boven beschrijft zichzelf als cultureel programmamaker, onderzoeker, en activist. In Leana’s werk staan feministische, queer, post- en dekoloniale concepten en inzichten centraal. centraal. Leana is gepassioneerd over artistieke praktijken die belichaamde kennis en creativiteit bij elkaar brengen en dominante noties en denkbeelden binnen postkoloniale samenlevingen kritisch bevragen.

______________________________

Workshop ‘coöperatief denken’ door Wouter Colpaert
In deze workshop wordt er een coöperatief gesprek gevoerd: een vragende dialoog waarin de deelnemers ervaren hoe je een betere luisteraar, denker en spreker wordt. Het draait niet om je eigen gelijk. Je beweegt in een mum van tijd door je eigen denkwereld en die van anderen. Meerstemmigheid gegarandeerd. Het resultaat is altijd een eye-opener, en als je werkelijk hebt geluisterd, naar jezelf en de ander, dan ben je veranderd.

Jonge mensen die echt nadenken en luisteren naar zichzelf én elkaars gedachten. Dat is voor Wouter Colpaert, docent filosofie en levensbeschouwing in het voortgezet onderwijs, de allermooiste uitdaging. Hij ontwikkelde het coöperatieve denken, een methode waarmee hij de wijsheid van de groep aanboort, de individuele belevingswerelden van zijn leerlingen bespreekbaar maakt en deze in een bron van inspiratie verandert. En dat zonder de gebruikelijke ‘hobbels’, waarbij de mening al gevormd is en je klaar bent met denken. Wouter ontwikkelde zijn methode, omdat hij merkte dat verwondering, verbazing, en frictie niet ‘vanzelf’ tot creatieve of constructieve gedachtevorming leiden. Met het van Abbemuseum organiseert hij sinds vier jaar het Van Abbedebat, een scholierenwedstrijd in coöperatief denken over kunst, politiek, ethiek en allerlei maatschappelijke kwesties.

______________________________

Workshop ‘Verhalenhuis Belvédère – het verhaal van het initiatief en de werking’ door Linda Malherbe en Fenmei Hu
Tijdens deze workshop wordt ingegaan op de methodes die het Verhalenhuis Belvédère gebruikt om betekenisvolle ontmoetingen te creëren en hoe de verhalen die ontstaan te bewaren en ontsluiten. Je krijgt de kans het nieuwe de nieuwe verhalen-luistervoorstelling te ervaren tijdens de sneak peek die tijdens de workshop aangeboden wordt. Fenmei Hu geeft ook een mini-workshop in de vorm van haar “Chinees Cultuurcafé”, zij vertelt haar persoonlijk verhaal en gaat voor deze keer speciaal in op Chinezen en hun beleving van kunst en musea.


Linda Malherbe
is de initiatiefnemer en curator van Verhalenhuis Belvédère, Rotterdam, het eerste huis voor immaterieel erfgoed in Nederland. Belvédère wil middels kunst, cultuur en (persoonlijke) verhalen zo veel mogelijk mensen met elkaar en met de stad verbinden. Ze maken mensen en gemeenschappen in de hedendaagse stad zichtbaar en creëren ontmoetingen via tentoonstellingen, film- en podiumprogramma’s, luistervoorstellingen, lezingen en excursies en eet- en ontmoetingsprogramma’s als de Volkskeuken. Vanuit een markant pand in de (voormalige aankomst)wijk Katendrecht, richten ze ons op Rotterdammers van nu die hun wortels over de hele wereld hebben. In feite is het Verhalenhuis een uitnodiging om ‘de ander’ en ‘het andere’ beter te leren kennen.

Fenmei Hu is beeldend kunstenaar, cultureel ondernemer en werkt als ontwikkelaar/curator Chinese Community van het Verhalenhuis. Zij laat Rotterdammers kennismaken met de Chinese cultuur en vice versa. Fenmei vult wekelijks een pagina in Asian News, de grootste Chinese krant in Nederland. Bovendien is zij initiatiefnemer van SPACE 101, een educatieve ‘dependance’ van het Verhalenhuis in het hedendaagse Chinatown van Rotterdam.

______________________________

Workshop ‘meerstemmigheid’ door Guinevere Ras

Meerstemmigheid is een cruciaal onderdeel in het relevant maken van museale collecties. Door ongehoorde verhalen te ontsluiten in een museum vergroot je de mogelijkheid voor bezoekers om hun eigen persoonlijke verhalen te verbinden aan de collectie. De collectie en het museum krijgen hiermee relevantie en bestaansrecht. Met deze workshop leer je door middel van theorie, praktijkvoorbeelden, interactie en do’s and don’ts hoe meerstemmigheid geïmplementeerd kan worden in musea.

Guinevere Ras is momenteel werkzaam bij het Nederlands Fotomuseum als junior curator en daarnaast deelt zij als freelancer haar visie en kennis over meerstemmigheid met de culturele sector. Eerder maakte zij tentoonstellingen voor Museum Arnhem, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum. Naast het werken aan tentoonstellingen, het geven van workshops, presentaties en advies, publiceerde Guinevere na haar afstuderen een handreiking voor museumprofessionals die aan de slag willen met meerstemmigheid. Bekijk de publicatie hier.

______________________________

Workshop ‘For One and For All’ door Kavitha Varathan 

Community is organic. It is directly shaped by individuals who support a cause or purpose.  However, you often notice while building or managing a community, the bottom-up effort suffers resistance from top-down influences or vice versa. At a micro-level, community is about the individual who subscribes to a larger vision. She is constantly renegotiating her relationship with the macro-movement against her personal values and beliefs. However, the macro-level dynamics often is in pursuit of a clarity of purpose that needs generalization which makes it less about the individual. The workshop by Kavitha Varathan will invite the audience to consider the macro and micro scale of community building and competencies necessary to engage them simultaneously.

Kavitha Varathan personally experienced career setbacks in the Netherlands as an accompanying spouse, and set-up Expat Spouses Initiative as a grass-root response to support other international talent. Expat Spouses initiative is now the largest international professional network in the Brainport region, with more than 1800 highly-skilled, highly-educated international talent. As one of the key drivers who shaped the initiative into this large network, she focuses on creating awareness, forging local partnerships, and encouraging action that make an impact.

(De voertaal van deze workshop is Engels)

Praktische informatie

  • Prijs | 35 euro
  • Locatie | Van Abbemuseum
  • Taal | Nederlands

 

Na het kopen van een ticket ontvang je een formulier waarin je je voorkeur kunt aangeven voor workshops en andere zaken kunt doorgeven. De capaciteit van de workshops is beperkt, maar we doen ons best om iedere aanvraag te honoreren.