Ontwerp: Serana Angelista

De Queer Baseline-publicatie wordt een open access-bundel naar aanleiding van onderzoek van leden van queer communities naar de hedendaagse Nederlandse museumcultuur. Het doel van dit project is niet alleen om te catalogiseren hoe de Nederlandse museumsector queervankleurperspectieven belicht of uitsluit, maar juist ook om de museumcultuur te activeren om sociale rechtvaardigheid en intersectionaliteit te benadrukken. Het Queer Baseline-project is in de eerste plaats een platform voor collectieve en individuele stemmen om een ​​samenwerking van visies en eisen aan Nederlandse culturele instellingen te presenteren. 

We nodigen QPOC-activisten, kunstenaars, creatieven en museumprofessionals uit om met het volgende bij te dragen aan het Queer Baseline-project: 

 1. Een hoofdstuk dat reflecteert op de ervaringen van de bijdrager met één van de volgende zes lagen van de culturele sector, geïnspireerd door de Code Diversiteit & Inclusie:

  Publiek – het publiek van de instelling

  Partners – partners van de instelling

  Personeel – het personeel van de instelling

  Programma – het openbare programma – evenementen, enz. – dat de instelling biedt

  Pronkstuk – STUDIO i heeft deze laag toegevoegd om instellingen aan te moedigen de diversiteit en inclusivan hun collecties en aankoopbeleid te overwegen

  Persoonlijk – STUDIO i heeft deze laag toegevoegd om te benadrukken dat individuen persoonlijke verantwoordelijkheid moeten nemen voor inclusie en toegankelijkheid in hun instellingen 
   
 2. Een onderzoeksvraag voor een van de deelnemende instellingen over dezelfde laag/P, te beantwoorden in digitale samenwerking (Skype, Zoom, etc) met een Queer Baselinepartner van een van de deelnemende instellingen:

  Van Abbemuseum
  Amsterdam Museum
  IHLIA LGBT Heritage
  Imagine IC 
  Stedelijk Museum Amsterdam 

We moedigen inzendingen van alle vormen aan, zolang ze kunnen worden gebundeld in de 2D-eindpublicatie: essays, interviews, opiniestukken maar ook poëzie, illustraties en grafisch ontwerp zijn van harte welkom. We nodigen je uit om je onderzoeksvraag in te dienen samen met een abstract/samenvatting van maximaal 200 woorden en een kort CV of biografie. Wij bieden een vergoeding van 350 euro excl. BTW per bijdrage, houd er rekening mee dat een KVK-nummer vereist is. 

We accepteren inzendingen tot de deadline van 20 mei 2020 
Inzendingen en vragen kunnen worden gestuurd naar info@studio-inclusie.nl 

Het Queer Baseline-project bouwt voort op het werk van het Queering the Collections-netwerk.