Wie zijn wij? Sporen van koloniaal verleden in Brabant
Het verleden heeft veel bewuste en onbewuste sporen in onze samenleving achtergelaten. De koloniale geschiedenis is een complexe, verwarrende en pijnlijke realiteit. Samen met een diverse groep Brabanders onderzoekt het Van Abbemuseum in het kader van het project Wie zijn wij? het koloniaal verleden en welke rol het speelt in ons leven. Het museum richt zich daarbij vooral op de onderbelichte sporen van koloniaal verleden in Brabant. Het herijken en bevragen van ons verleden, het reflecteren op het heden en het verbeelden van de toekomst wordt als een gezamenlijk proces vormgegeven.
De tentoonstelling 1525 van Victor Sonna in het Van Abbemuseum wordt vergezeld door een uitgebreid publieksprogramma met als titel Wie zijn wij? Sporen van koloniaal verleden in Brabant. In het programma worden deelnemers en bezoekers uitgenodigd om te reflecteren op de rol die complexe geschiedenissen als slavernij en kolonialisme spelen in ons leven. Dit project is tot en met 20 mei 2021 te zien in het Van Abbemuseum, in de vorm van een kleinschalige tentoonstelling. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Vivian Heyms, Silvan Vasilda en een netwerk aan Brabanders die zich vanuit interesse en/of familiegeschiedenis verhouden tot de koloniale geschiedenis. Wie zijn wij? geeft iedereen de kans om op diverse manieren kennis te maken met deze complexe geschiedenis en op eigen wijze hierop te reflecteren.
Persoonlijk onderzoek
Centraal in dit programma staan de persoonlijke zoektochten van de kerngroep: een groep van 30 mensen in en rond Eindhoven (of andere steden in Brabant) die reflecteren op hun eigen ervaringen met sporen van koloniaal verleden. Tijdens een bezoek aan de tentoonstelling maak je kennis met de deelnemers, via foto’s en persoonlijke verhalen en objecten. Het herijken en bevragen van ons verleden, het reflecteren op het heden en het verbeelden van de toekomst worden als een gezamenlijk proces vormgegeven.
DIVERSE MANIEREN EN PERSPECTIEVEN
De complexiteit en de reikwijdte van de thematiek leent zich ervoor om het op diverse manieren en vanuit diverse perspectieven te onderzoeken. Op de onderzoekspagina van het project zijn de elementen waaruit het onderzoek is opgebouwd terug te vinden.
THEMA’S
Centraal in dit programma staan de persoonlijke zoektochten van de kerngroep: een groep van 30 mensen in en rond Eindhoven (of andere steden in Brabant) die reflecteren op hun eigen ervaringen met sporen van koloniaal verleden. Hun persoonlijke verhalen komen naar boven tijdens familie- en groepsgesprekken, en zijn de voeding en content voor de presentatie die terug te vinden is in de Werksalon in het museum. Ook zijn de verhalen terug te vinden in de doe-het-zelf rondleiding (die hier te downloaden is en gratis verkrijgbaar is bij de museumkassa) en scholenprogramma’s.
Deze persoonlijke zoektochten worden vertaald in thema’s. Deze vertaling ligt in handen van Vivian Heyms en Silvan Vasilda, die deze verhalen in een groter kader plaatsen door te reflecteren op en verbinden met de collectie van het Van Abbemuseum en de historie.
FILM
In deze vierdelige serie onderzoekt Silvan Vasilda, samen met zijn familie en andere Brabanders, wat er bewust en onbewust is doorgegeven van het koloniale verleden en hoe dit verleden zijn effecten nalaat op het heden.
PODCAST
In samenwerking met radiomaker Romanee Rodriguez wordt er een tweedelige podcast ontwikkeld. Deze verschijnt in het voorjaar van 202.
Volg de laatste ontwikkelingen via het Instagram account van het project.