Hoe kun je als museum je publiek kennis laten maken met nieuwe vormen van kunst?
Het Dolhuys ontwikkelde een nieuwe rondleiding voor het Outsider Art Museum, geïnspireerd op de visual thinking strategy. Met deze rondleiding ‘Anders kijken naar kunst’ leren we bezoekers om op een andere manier naar kunst te kijken, die afwijkt van wat we tegenwoordig als de norm beschouwen.
In het Outsider Art Museum bieden wij speciale VTS-rondleidingen (Visual Thinking Strategy) aan. Hierbij heeft de rondleider de rol van facilitator. De rondleider neemt de groep mee door het museum en leert de groep zonder oordeel te kijken en te luisteren naar elkaars zienswijzen. Door als groep langere tijd bij één kunstwerk stil te staan, leert de groep op een andere manier naar de kunst te kijken en steeds nieuwe elementen te herkennen in het kunstwerk. In de praktijk laat de rondleider tijdens de rondleiding ongeveer 3 á 4 verschillende kunstwerken zien en past de VTS-aanpak toe op deze verschillende werken.
“Ik beschouw Outsider Art als voertuig voor inclusie.”
Het Dolhuys streeft ernaar de mens in al haar facetten in beeld te brengen en stereotype ter discussie te stellen. In het bijzonder mensen die afwijken van de geldende ‘norm’, willen wij een plek geven in ons museum, zowel in het Dolhuys als in het Outsider Art Museum. Door middel van VTS brengen wij deze visie over op onze bezoekers.
Actieve rondleiding
De VTS-rondleiding ‘Anders kijken naar kunst’ is ontwikkeld in samenwerking met Liesbeth Water, kunsthistoricus, om op een laagdrempelige wijze kunst te introduceren bij bezoekers. De rondleiding is in het bijzonder geschikt voor onderwijsgroepen vanwege het actieve karakter van de rondleiding. De VTS methode past bij uitstek uitstekend bij het pure karakter van Outsider Art en is daarom een geschikte methode om bezoekers te introduceren met deze opkomende kunstvorm. Deelnemers aan de ‘Anders kijken naar kunst’-rondleidingen leren de volgende competenties: nauwkeuriger observeren, beter formuleren en onderbouwen en actief bijdragen in een groepsgesprek.
Meer weten? Kijk dan op de website van het Outsider Art Museum of neem contact op met Tamar Hefs, medwerker publiek en onderwijs bij Het Dolhuys.