Hoe kan het museumbezoek toegankelijker worden gemaakt voor dove en slechthorende bezoekers?
Het museum is er voor iedereen. Maar nog niet iedereen kan er makkelijk zijn weg vinden. Om een museumbezoek voor bezoekers met een auditieve beperking vanzelfsprekender te maken heeft het Museum Boijmans Van Beuningen het programma Ongehoord Boijmans ontwikkeld.
Selena en Gera, beiden doof, geven na een intensief trainingstraject rondleidingen in Museum Boijmans Van Beuningen in hun moedertaal, namelijk: de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Zo kunnen dove en slechthorende bezoekers de mooie verhalen achter de werken in het museum ontdekken en in gesprek gaan met de rondleider zonder tussenkomst van een tolk. Het programma Ongehoord Boijmans komt voort uit het landelijke project Musea in gebaren, waaraan inmiddels zestien musea deelnemen. Het doel is kunst en cultuur toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. Musea in gebaren is een gezamenlijk initiatief van Foam en Wat Telt! Dove rondleiders krijgen een opleiding tot museumgids, waarbij zij kennismaken met de theorie én de praktijk van het rondleiden. Tijdens de interactieve rondleidingen in Museum Boijmans Van Beuningen bekijk je onder begeleiding van een van de rondleiders een aantal kunstwerken in het museum. Aansluitend is er gelegenheid om met elkaar na te praten tijdens het gebarencafé in de Espressobar van het museum. Ook als je niet deel hebt genomen aan de rondleiding, ben je hier welkom.
Ongehoord Boijmans vindt iedere eerste zondag van de maand plaats om 15.00-16.00 uur. De rondleidingen zijn thematisch ingedeeld en nemen je mee langs hoogtepunten uit de collectie, de collectie vormgeving, of tijdelijke tentoonstellingen. De rondleiding is ook voor eigen groepen op een ander moment te boeken. Daarnaast is het bij een deel van de rondleidingen mogelijk een stemtolk bij ons aan te vragen. Hierdoor is de rondleiding ook toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking die samen deel willen nemen met gezinsleden, vrienden of familie die NGT niet (voldoende) beheersen.
Het museum is heel bewust begonnen met het aanbod van rondleidingen in NGT, maar gaat onderzoeken in hoeverre er schrijftolken ingezet kunnen worden bij rondleidingen voor slechthorenden en laatdoven die NGT niet (voldoende) beheersen. Zo wordt Ongehoord Boijmans voor twee doelgroepen binnen de dovencultuur toegankelijk gemaakt. Ook gaat het museum onderzoeken welke tekstuele alternatieven voor de steeds frequenter aangeboden audiotours kunnen worden aangeboden. Zo was er voor de tentoonstelling ‘Pure Rubens’ een transcript beschikbaar en willen we dat ook doen bij volgende tentoonstellingen.