Hoe maak je als museum een veilige inclusieve omgeving voor LHBTQ+ jongeren?
Het Brooklyn Museum erkent de behoefte van LHBTQ+ jongen om in een veilige omgeving onderwerpen rondom gender, seksualiteit, ras en klasse te verkennen door middel van kunst.
Twaalf jaar geleden merkte het Brooklyn Museum dat kunstwerken die heteronormativiteit uitdagen vragen oproepen over gender en seksualiteit bij jongeren. Het museum wilde jongeren de mogelijkheid bieden deze onderwerpen (en zichzelf) beter te verkennen: van breed toegankelijke LHBTQ+ programmering was nog geen sprake. Dit leidde tot de eerste LGBT Teen Nights, een evenement voor en door LHBTQ+ jongeren, gecreëerd in samenwerking met LHBQT+ artiesten en gemeenschapsorganisaties om een veilige omgeving te garanderen. Dit evenement groeide uit tot LGBTQ+ Teen Night Planning Committee, toen educator Becky Alemán merkte dat jongeren ook nadachten over de intersectionaliteit van gender, seksualiteit, ras, klasse en religie en dit door middel van kunst (maken) wilden ontdekken en bespreken. Aléman bracht deze jongeren samen in een commissie waar zij LHBTQ+ avonden opzetten, inmiddels verrijkt met de stage interSEXtions: Gender & Sexuality (beiden betaald om de meest gemarginaliseerde jongeren te kunnen bereiken).
De LHBQT+ programmering biedt toegang tot thema’s, kennis en inzichten die elders moeilijk behaald worden. Alle participanten en betrokkenen zijn LHBTQ+, waardoor het museum een veilige omgeving is voor jongeren die zich elders niet geaccepteerd/gehoord voelen.
Het Brooklyn Museum wil een voorbeeld zijn voor inclusieve, sociaal bewuste programmering waar LHBTQ+ jongeren zich gezien, gehoord en gerepresenteerd voelen en zichzelf kunnen ontdekken in een veilige omgeving.
Voor meer informatie over de LGBTQ+ Teen Nights of advies over LHBTQ+ programmering kun je contact opnemen met coördinator Lindsay Harris via lindsay.harris@brooklynmuseum.org.
Meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan ook de publicatie A Queer Glossary over het woordgebruik rondom dit onderwerp.