Shammai bij de presentatie van Wie zijn wij?, een onderzoeks- en publieksprogramma over de sporen van het koloniaal verleden in Brabant, georganiseerd in de context van de tentoonstelling 1525 van kunstenaar Victor Sonna in het Van Abbemuseum. Foto door Vivian Heyms.

“Wij zien jullie. Zie ons. Zie jezelf.”1

Wat betekent jouw perspectief en positie als curator, educator, programmamaker, kunstenaar of bezoeker voor de verhalen die in het museum verteld worden en de manier waarop kunst wordt gepresenteerd en beleefd? Hoe verhouden deze perspectieven zich tot elkaar en hoe ga je hiermee om?

In de nieuwe STUDIO i-publicatie Wat je ziet, ben je zelf verkent educator en onderzoeker Stefanie van Gemert specifiek de rol van de rondleider in het museum. Van Gemert ziet hierbij zelfconfrontatie als een startpunt voor inclusiviteit: zonder jezelf in overweging te nemen, kan je niet met een ander in gesprek gaan. Zij stelt tevens dat museumrondleiders zich in een grijs gebied bevinden: in een gesprek moeten zij zowel de inclusieve, verwelkomende visie als de (exclusieve) regels van het museum overbrengen op bezoekers met allerlei achtergronden en ideeën. Hoe kunnen rondleiders, middels zulke gesprekken, een diversiteit aan museumbezoekers betrekken bij collectievoorwerpen?

In het kenniscafé ‘Wat je ziet, ben je zelf’ nemen we deze vragen als vertrekpunt om gezamenlijk na te denken over de veranderende rol van het museum en wat dit betekent in de praktijk. Waar de focus van de missie van een museum lange tijd voornamelijk lag op de ontwikkeling en presentatie van de collectie, is deze missie steeds meer publieksgericht geworden. Wat betekent deze verschuiving voor de rol van niet alleen de rondleider, maar ook van bijvoorbeeld de curator, de bezoeker en de kunstenaar? En hoe verhouden deze rollen zich tot elkaar?

In dit kenniscafé gaan deelnemers onder leiding van een werksessieleider die een of meerdere rollen vertegenwoordigt gezamenlijk deze vragen verkennen. De werksessieleiders geven voorbeelden over hoe zij vanuit een zelfconfrontatie wegen gevonden hebben om hun perspectieven te verbreden. Gezamenlijk worden belangrijke inzichten uit deze voorbeelden gehaald, die in de plenaire bespreking samengevoegd worden tot een leidraad. Deze leidraad bestaat uit diverse inzichten en handvatten die iedereen in kan zetten binnen de eigen werkzaamheden en waar op voortgebouwd kan worden.

Het kenniscafé is inmiddels volgeboekt en het is dus niet meer mogelijk om je aan te melden. Mocht je graag de fysieke STUDIO i-publicatie Wat je ziet, ben je zelf van Stefanie van Gemert kosteloos thuis ontvangen, geef je adres dan aan ons door via dit formulier.

1 Citaat uit de open brief van 600+ kunstprofessionals: ‘Wij zien jullie, witte kunst- en cultuursector’, 15 juni 2020, Theaterkrant.nl, https://www.theaterkrant.nl/nieuws/open-brief-wij-zien-jullie-witte-kunst-en-cultuursector/

Programma

14.45 uur:
(Digitale) inloop

15.00 uur:
Inleiding door Steven ten Thije, Conservator Collecties bij het Van Abbemuseum

15.15 uur:
Onderzoeker en educator Stefanie van Gemert over de publicatie Wat je ziet, ben je zelf

15.30 uur:
Werksessies onder leiding van conservator Steven ten Thije, educator Stefanie van Gemert, programmamaker Leana Boven, kunstenaar Jeanne van Heeswijk, programmamakers Silvan Vasilda en Vivian Heyms en Ahmed Emin Batman van het Samen zijn we Stedelijk-project

16.00 uur:
Plenaire bespreking van de inzichten uit de werksessies

16.45-17.00 uur:
Dagafsluiting door Steven ten Thije

Praktische informatie

Datum: donderdag 3 december 2020
Tijdstip: 15.00-17.00 uur
Locatie: online via Zoom
Prijs deelname: gratis

Het kenniscafé is inmiddels volgeboekt en het is dus niet meer mogelijk om je aan te melden. Mocht je graag de fysieke STUDIO i-publicatie Wat je ziet, ben je zelf van Stefanie van Gemert kosteloos thuis ontvangen, geef je adres dan aan ons door via dit formulier.

Dit is het laatste kenniscafé dat in de eerste fase van STUDIO i wordt georganiseerd. Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum hopen in 2021 een doorstart te maken met een nieuwe fase van het STUDIO i-project, in samenwerking met nieuwe partners. Informatie over deze mogelijke doorstart wordt begin 2021 gecommuniceerd.